2023 m. gegužės 10 Europos parlamentas ir Europos Sąjungos Taryba priėmė direktyvą, kuria nustatomi darbo užmokesčio skaidrumo užtikrinimo mechanizmai už vienodos vertės darbą. Direktyva nacionalinėje teisėje įsigalės ne vėliau nei 2026 vasarą, tačiau pokyčių mastas toks didelis, kad įmonės ir įstaigos Lietuvoje turi pradėti rengtis jau dabar.

ATIDĖLIOTI NEGALIMA RUOŠTIS. Supratus pokyčių mastą, padėsite kablelį teisingai.

Kas keičiasi?

  • Vyrų ir moterų atlygio atotrūkis negali būti didesnis nei 5%;
  • Darbdaviai įpareigojami turėti darbo užmokesčio struktūras, užtikrinančias vienodą atlygį už vienodos vertės darbą;
  • Vienodos vertės pareigas užimančių darbuotojų atlygio skirtumai turi būti pagrįsti objektyviais kriterijais;
  • Atlygio peržiūros mechanizmas, paaukštinimo sprendimai ir su jais susijusi atlygio peržiūra turi būti objektyvizuota lyčių atžvilgiu;
  • Atlygio konfidencialumas draudžiamas.

Direktyva veda kur kas giliau, nei mechanistinis, tą patį darbą dirbančių vyrų ir moterų, atlygio suvienodinimas. Šia direktyva siekama tolygaus vyrų ir moterų pasiskirstymo skirtingos vertės pareigose: vadovaujančiose, aptarnaujančiose, dominuojančiose “vyriškose”, kaip pilotas, programuotojas, inžinierius, dominuojančiose “moteriškose” kaip slaugytoja, mokytoja, valytoja, kad jų atlygis įmonės mastu būtų lygus.

Šiandien atrodo utopiška, mažų mažiausia sunku įsivaizduoti, kaip užtikrinti tolygų vadovaujančių ir aukštos vertės pareigybių lyčių pasiskirstymą tose pareigų šeimose, kurių vyrai ir moterys nesirenka dar siekdami išsilavinimo (ar jo nesiekdami). Visgi praktiškai tai įmanoma (ir mūsų nuomone būtina) siekti kuriant skaidraus atlygio struktūras (apie jas People LAB ne kartą rašė ir pažada rašyti),  atliekant kriterinį pareigybių vertinimą, vystant darbuotojų atrankos, veiklos valdymo ir vertinimo, ugdymo, pakaitumo procesus.

Pažadame apie tai kalbėti, rašyti ir konsultuoti tiek, kiek reikės, kad jau 2026 metais Lietuvos įmonės ir įstaigos ES direktyva vadovautųsi pilna apimtimi.

Nekartokime 2017 m. DK, 2018 m. BDAR, 2024 m. Valstybės tarnybos įstatymo diegimo paskutinės minutės praktikų. Atidėlioti negalime, ruoškimės.